Wintersport in Oostenrijk

Wintersport in Oostenrijk staat garant voor een veelzijdige wintersportvakantie en een complete belevenis tegelijk. Vooral het authentieke karakter van de Oostenrijkers en de dorpjes geven een gevoel van vroeger, van warmte en gezelligheid. Voor het plannen van je wintersport vakantie naar Oostenrijk heb je keuze uit ontelbaar veel skigebieden die allemaal hun eigen karakter hebben.

OOSTENRIJK - nr. 1 van Nederland
OOSTENRIJK - nr. 1 van Nederland

Gezelligheid en sfeer

Wat alle gebieden gemeen hebben is de gezelligheid en goede après-ski mogelijkheden. In het dorp en vaak ook op de piste zo vlak voor het dal vind je uitstekende après ski gelegenheden, schirmbarretjes en almhutten. Vanaf een uur of 3 kun je er genieten van een biertje en de laatste après ski hits. Als je van après-ski én mooi weer houdt, ga dan in maart want dan zijn de dagen langer en heb je meer kans op mooi weer. Met een beetje geluk zit je in je T-shirt op een zonnig terras op 2.000 meter hoogte, begeleid door een lokaal Tiroler muziek ensemble en krijg je zowaar het echte lentegevoel!

Sneeuwzeker

Oostenrijk heeft ruim de beschikking over sneeuwzekere skigebieden. Daarnaast zorgen de uitgebreide sneeuwinstallaties altijd voor een goede sneeuwkorst, ook al heeft het langere tijd niet meer gesneeuwd. De meeste skigebieden in Oostenrijk rijken tot een hoogte van 2.000 meter. Er zijn echter ook voldoende gebieden die tot boven de 2.500 meter komen. Daarnaast biedt Oostenrijk diverse interessante gletsjer skigebieden waar ook in de zomer geskied kan worden. Anders dan in Franse skigebieden liggen veel Oostenrijkse wintersportplaatsen wat lager (onder de 1.000 meter) en heb je soms geen of weinig sneeuw in het dorp. Ook zijn er minder dorpen die midden op de piste liggen. Maar niet getreurd, er zijn voldoende wintersportplaatsen die ruim boven de 1.000 meter liggen en waar je vanuit het dorp recht de gondel in wandelt.

Voor beginners

Ben je een beginnende skiër, dan ben je in Oostenrijk aan het goede adres! Alle skigebieden beschikken over uitstekende skischolen en er zijn altijd wel Nederlandstalige skileraren aanwezig. Let er wel op dat je een gebied kiest met voldoende blauwe pistes. Voor beginners is het ook aan te raden om later in het seizoen te gaan. Je hebt dan meer kans op mooi weer en dat vergemakkelijkt het skiën behoorlijk (beter zicht). Door de langere dagen in de maand maart heb je ook nog meer waar voor je geld, aan het einde van de lesdag kun je zelf nog even de pistes onveilig maken met je klasgenoten of vrienden. Om goed van start te gaan bij je eerste wintersportvakantie is het aan te raden om eerst een Nederlandse skihal te bezoeken. Hier kun je op je eigen gemak kennis maken met de lange latten en de eerste valoefeningen doen. Je zult begrijpen dat je als beginnende skiër niet meteen naar het grootste skigebied hoeft te gaan. Zoek daarom een wat kleiner gebied uit. Die zijn meestal ook een stuk goedkoper, zowel skiles, skihuur als skipas.

Voor kinderen

Een wintersportvakantie samen met uw kinderen doorbrengen? Daarvoor moet je zeker in Oostenrijk zijn! Bijna alle gebieden beschikken over een ‘kinderland’ met speciale voorzieningen zoals lopende band, lekkere muziek, dansjes, enthousiaste begeleiding en natuurlijk eten en drinken. Vrijdag is het examendag en krijgen de kleintjes een medaille voor hun zware werk. De trotse ouders staan met zijn allen langs een heuse slalomafdaling waar de kinderen naar beneden zoeven inclusief professionele tijdwaarneming! De meeste kinderparken bevinden zich direct in het dal en omdat de plaatsen niet al te hoog liggen is het ook niet zo koud voor de kinderen. In Frankrijk liggen veel plaatsen boven de 1.700 meter en dan is het toch een stuk kouder voor de kleintjes.

Mondaine skigebieden

Mensen die wat meer te besteden hebben zijn altijd op zoek naar het neusje van de zalm. En daarvoor zijn diverse skigebieden in de wieg gelegd. Deze gebieden en dorpjes kenmerken zich door een uitgebreid winkelaanbod in het hoge segment, dure eetgelegenheden en natuurlijk dure accommodaties. Toch kun je ook in deze skigebieden een goede kop goulashsoep op de piste krijgen voor een ‘normale’ prijs van € 6,50, inclusief Kaiser brötchen. Enkele skigebieden die in deze categorie thuis horen zijn St. Anton, Ischgl, Kitzbühel, Serfaus en Saalbach Hinterglemm

Goede bereikbaarheid

De meeste skigebieden liggen aan de noordkant van de alpenkam en zijn daardoor prima bereikbaar. Bijna 80% van de populaire Oostenrijkse skigebieden zijn met de auto binnen 8 à 9 uur bereikbaar (vanaf Utrecht).

Meest geboekt door wintersporters